Csákány, Trockij!

Lev Trockij a korszak egyik legnagyobb hipstere volt. Élete során bejárta a fél világot, és nem igazán érdekelte, hogy éppen Leninnel vagy Sztálinnal kell-e szembemennie azért, hogy elérhesse a céljait. Cikkünk élete legfontosabb mérföldköveit mutatja be.

A korai évek

Lev Davidovics Bronstein 1879-ben született a ma Ukrajna részét képző Kirovohrad közelében. Egy jómódú, zsidó származású, ám vallását nem gyakorló család ötödik gyermeke volt. Otthon szurzsikul (ukrán-orosz keveréknyelv, orosz szavakkal és ukrán nyelvtannal) beszéltek. A család hamar más városba küldte továbbtanulni a kisfiát, ami a 19. századi Oroszországban tényleg nem adatott meg akárkinek.

A nyolcéves minitrockij Odessza városában kezdte komolyabban gyarapítani a tudását. Az akkoriban reneszánszát élő városban igazi kozmopolitává vált, megtanult franciául, németül és angolul is. 

Trockij politizálni kezd

1896-ban, 17 évesen, már nem vetette meg a forradalmárkodást sem, bár a tini éveiben még narodnyik (agrárszocialista) volt. Az agrárszocialisták, ha a kommunistákat vörössel festenénk meg, minden bizonnyal egy halványabb, pasztellebb piros színt kapnának. A parasztság köré szerveződtek, és a legfőbb céljuk a teljes földosztás elérése volt. Persze ez nem maradt így sokáig az ifjú Lev számára, az akkori barátnője ugyanis annyira volt marxista, mint Marx. Hamar meg is győzte hitvesét, hogy a vörös a neki való szín.

Trockij felesége

Ettől kezdve egyenes volt az út a marxi úton, a következő két évében titkos gyűléseket, sztrájkokat szervezett. Szocialista propagandát terjesztett, és nem csak a gyári munkásokat, hanem a diákokat is igyekezett meggyőzni. Ezt a cári Oroszország nem tudta sokra értékelni, ezért két év börtönnel jutalmazták Levet. Számos helyen megfordult a raboskodás alatt, de végül Moszkvába került. Itt összehaverkodott a helyi huligánokkal, akik megmutatták neki Lenin munkásságát.

El is olvasta Lenin műveit, és attól kezdve hivatalosan is párttagnak tartotta magát. Az oroszok viszont nem bízták a történéseket a véletlenre, rádobtak a két év börtönre még egy +4-es UNO kártyát is, amihez szibériai száműzetés-színt kértek. Ezek a gyümölcsöző, ám nem túl forró hónapok filozófiai tanulmányokkal teltek. Amikor ezt megunta, szalma közé bújva megszökött a fagyos szibériai vidékről.

Lenin írásai

Bronsteinből Trockij

Ezután döntött úgy, hogy a Bronstein helyett valami menőbb névre vált, inspirációt pedig a börtönből szerzett. Odesszában az egyik börtönőr vezetékneve Trockij volt, ezért baromi kreatívan fel is vette ezt. Ettől kezdve minden kommunista haver ezen a néven ismerte, a többségnek valószínűleg fogalma se volt Lev eredeti családnevéről. 

A szibériai szökés után Londonba költözött az ifjú Trockij, és hamar összehaverkodott Leninnel és a többiekkel. Akkoriban komoly nézeteltérések voltak a kommunisták között, a többség (a fiatalság) Lenint támogatta, őket az orosz alapján bolsevikoknak nevezték, míg a kisebbséget mensevikeknek. Trockij próbált pártatlan maradni, elmondása szerint ő egy frakció nélküli szociáldemokrata volt, és a következő években a kommunisták közötti érdekellentéteket próbálta feloldani. Lenin remélte, hogy az ő pártjára fog állni Trockij, ám ezzel a mediátor-szerepkörrel eléggé felpaprikázta, így hát Júdásnak, sőt, disznónak hívta cserébe.

Trockij beállítottsága

Forradalmak Oroszországban

1905 januárjában hatalmas tüntetések vették kezdetüket az akkori fővárosban, Szentpéterváron, munkások hadai könyörögtek ételért a Téli palota előtt. A cárt védelmező csapatok kenyér helyett puskákkal válaszoltak, amivel tovább fokozták az amúgy sem kismértékű felháborodást a munkásosztály körében. Trockij ezekben az időkben meghatározó szereplője volt a kommunista mindennapoknak, ezért újból Szibériába száműzték. Addigra már megunta a hóemberek építését, úgyhogy előbb Londonba, később Bécsbe menekült. Itt nem maradhatott sokáig, mivel hamarosan kitört az első világháború, és ellenséges állampolgárként a letartóztatást kockáztatta minden monarchiában töltött nappal. 

Így hát Svájcba menekült, ahonnan Franciaországba ment tovább, és mindent elárasztott háborúellenes propagandával. Ez annyira nem tetszett a franciáknak, így hát mint valami forró krumplit, tovább passzolták Spanyolországnak, akik legalább annyira nem akartak foglalkozni vele, így végül az USA-ba került. Az 1917-es februári forradalom híre New York városában érte utol, aki azonnal visszacserélte a swinget egy kis balalajka-muzsikára. 

Trockij senkinek se kell

A háború lezárása

1917 októberére (vagyis, novemberére) sok-sok évnyi sárdobálás után végre kibékültek Leninnel, és együtt vezették a szocialista forradalmat. Utólag kissé ironikus ugyan, de az alábbi jelentés Trockij forradalmi szerepvállalásáról épp Sztálin tollából származik.

Minden gyakorlati feladatot, ami a felkelés szervezéséhez köthető, Trockij elvtárs, a pétervári tanács elnöke személyesen látott el. Kijelenthető, hogy elsősorban Trockij elvtárs érdeme volt a Pétervárott állomásozó csapatok gyors átállása, valamint az a szervezettség is, ami a Katonai Forradalmi Bizottságot jellemezte.

A forradalom sikerrel zárult, és 1917 végére mindenki számára egyértelművé vált, hogy Lenin után ő lett az ország második legfontosabb embere. Az oroszokat érintő béketárgyalások élére állt, és sok-sok spekuláció után arra jutottak Leninnel, hogy a németekkel való háborúnak egyértelmű vesztesei lennének, de titkon még bíztak abban, hogy egész Európában munkásfelkelések veszik majd kezdetüket, amik többek között Németországot is térdre fogják kényszeríteni. Ez végül nem történt meg, a németek újrakezdték a harcokat, így sok-sok szájhúzás után végül aláírták a breszt-litovszki békét, ami borzasztóan sok területett vett tőlük (a későbbiekben erre a békére hivatkozva szúrtak ki a Német Császársággal és az Osztrák-Magyar Monarchiával is).

Trockij a háború után

Szerencséjükre a béketárgyalás eredményei nem maradtak meg sokáig, a központi hatalmak kapitulációjával felülíródtak a változások. Az 1917-es forradalom sikeressége ellenére azonban még nem sikerült stabilizálni a kommunisták hatalmát, így a következő évek polgárháborúval teltek az egész országban. Nem bízta az eseményeket a véletlenre, a védjegyévé váló páncélvonatával körbeutazta a frontvonalakat, hogy személyesen lelkesítse a harcoló kommunistákat. Arról mondjuk nincsenek adatok, hogy a Trockij-vonatnak mekkora szerepe volt a polgárháború megnyerésében, de az tény, hogy nagyon népszerű volt a katonák körében.

Lenin 1924-es halálát követően hatalmi harcok kezdődtek, az elvtársak pedig igyekeztek arra bátorítani Trockijt, hogy nyilvánosságra hozza azokat az írásokat Lenintől, amelyek erősen bírálták Sztálint, de ő jobbnak látta, ha kimarad a konfliktusból. 

Konfliktus Sztálinnal

Jön Sztálin

Sztálin hatalomra kerülésével egyre inkább háttérbe szorult a továbbra is permanens forradalmat hirdető Trockij, és míg ő az egész világra kiterjedő kommunizmusban hitt, addig Sztálin egyre inkább a “szocializmus egy országban”-elvet kezdte vallani. Trockij nyíltan bírálni kezdte Sztálint, így hát kizárták a pártból, a forradalom tizedik évfordulóján megjelent filmből pedig nemes egyszerűséggel kivágták azokat a jeleneteket, amikben ő is szerepelt. 

Trockij előbb Kazahsztánban, később Törökországban élt, ahonnan egy norvég-francia kitérő után végül Mexikóba került. Egy percig sem hagyott fel a politizálással, Mexikóból is aktívan publikált, szervezgette az ellenzéket, bírálta a nácikat, valamint a Molotov-Ribbentrop paktumot is. 1940-ben végül, egy NKVD-s spanyol kém férkőzött Trockij bizalmába, aki egy forró nyári napon jégcsákánnyal vetett véget Trockij életének Sztálin kérésére.

Csattan a csákány

A tettes, Ramón Mercader 20 év börtönbüntetést kapott, amit le is töltött, majd az 1960-as szabadulása után Moszkvába ment, ahol megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést. 

Források

Deutscher, Isaac: The Prophet: The Life of Leon Trotsky, Verso, 2015.

National Geographic: Bronstein, aki Trockij néven vált ismertté (LINK)

Renton, Dave: Trotsky, Haus Publishing, 2004.

Service, Robert: Trotsky: A Biography, Belknap Press, 2011.

Tarján M. Tamás: Merénylet Trockij ellen, Rubicon (LINK)

 

Share on facebook
Megosztom
Share on email
Elküldöm